Recenzie TEDxPiatraNeamț @ CityNeamț

0
274

După seară trecută, aş dori să adaug şi părerea mea, ca invitat al TEDxPiatraNeamţ.

De când am intrat pe uşa Teatrului Tineretului, atmosfera începea să se definească. În aer, plutea atmosfera de eveniment bine pus la punct, organizat de oameni competenţi.

Acest lucru m-a făcut să simt că va fi o seară extraordinară şi chiar s-a dovedit a fi una pe măsura aşteptărilor mele.

Pe lângă toate acestea, toţi cei prezenţi în sala Teatrului Tineretului, au primit un pliant în care era prezentat tot programul evenimentului, acest fapt dând dovadă de profesionalism.

La începutul acestui eveniment, Dan Croitoru, prezentatorul şi moderatorul întregului spectacol, ne-a introdus în aşa numitul termen de TEDx.

„TED a creat o platformă locală numită TEDx, care permite unor iniţiative locale să organizeze evenimente sub licenţa TED, preluând formatul evenimentelor TED. De la apariţia lor, în 2009, numărul evenimentelor TEDx a crescut considerabil ajungând la peste 9.000 evenimente în peste 2200 oraşe din 157 de ţări. TEDxPiatraNeamţ este un eveniment sub licenţa TED, organizat independent de parteneri locali.” Toate acestea fiind spuse, ceasul indica ora 18:00, semn că sesiunea I era pe cale să înceapă.”

Primul speaker al serii a fost domnul Ionuţ Ştefănescu.

Campionul unui sport fără spectatori, unde succesul înseamnă să te întorci acasă. Alpinist pasionat, Sensei în Karate şi diriginte, valorile lui Ionuţ se bazează pe simplitatea şi perseverenţa cu care îşi duce la bun sfârşit fiecare plan. Care este secretul său pentru a reuşi în tot ceea ce îşi propune?

Vă voi spune în câteva cuvinte ce îşi propune Ionuţ Ştefănescu: În primul rând voi începe cu câteva vorbe spuse de acesta: „ Succcesul e că ajungi sănătos pe vârf, sau în viaţă acasă ? ”

Pe lângă toate aceste vorbe, punctele importante a expediţiei sale, sunt următoarele:

-Documentarea

-Pregătirea fizică

-Bugetul

-Condiţiile meteo

-Aclimatizarea

Al doilea speak-er a fost doamna Claudia Suhov.

La doar 24 de ani, conduce o afacere de succes şi se numără printre primii care au lansat în România ideea de educaţie antreprenorială pentru copii. Dezvoltând numeroase cursuri sub umbrela Kidster.ro, a apărut pe coperta revistei Forbes, 30 under 30.

Pentru început, Claudia Suhov şi-a început speech-ul cu următorul citat: „Pomul se cunoaşte după roade, iar omul după faptele sale”.

Cel mai important lucru din viaţa ei este voluntariatul, deoarece datorită acestui lucru, pe care unii îl consideră neimportant, ea a reuşit să-şi găsească talentul. A studiat Principiile Economice în cadrul ASE, urmând ca în anul trei să renunţe atât la facultate cât şi la voluntariat.

După aceste evenimente ea şi-a urmat visul continuându-şi drumul pe partea de antreprenoriat. Datorită acestui lucru a început să realizeze programe pentru copii, unul dintre ele fiind KidSter urmat de Juniori în afaceri. În discursul ei, nu a ezitat să menţioneze următoarele: „Pe maestru îl face exerciţiul.”, ceea ce este un lucru cu adevărat important. Întrebată de prezentatorul evenimentului: „De ce faci această meserie ?” şi „Există replici memorabile pe care ţi le aminteşti ?”,această a răspuns scurt şi la obiect. „Îmi place libertatea. Am oameni minunaţi lângă mine şi datorită acestui lucru mă trezesc cu dorinţa de a trăi o nouă zi. ” „Da, îmi amintesc mesajul spus de o fetiţă, Maria, dintr-o tabăra organizată la o cabană, din cadrul unui proiect, acesta fiind: Claudia, te iubesc !” . Acest lucru a emoţionat-o pe Claudia Suhov până la lacrimi, declara aceasta.

Al treilea speak-er a fost domnul Bogdan Puşcaşu.

S-a remarcat în sistemul bancar timp de 18 ani, fiind numit director al unei bănci comerciale. A acceptat provocarea de a deveni administratorul minicipiului Piatra-Neamţ. Viaţa sa este plină de provocări fiind un pasionat de zbor cu parapanta, navigând catamarane, se plimbă cu motocicleta şi face offroad.

Bogdan Puşcaşu îşi începe discursul cu următoare întrebare: „ De ce ar trebui să mă intereseze comunitatea ? ”

Pe baza acestei întrebări, Bogdan Puşcaşu ne-a prezentat cariera sa, până în momentul de faţă, în trei mari episoade:

Primul episod a fost intitulat: Şcoala vieţii. L-a numit aşa, deoarece, în timpul şcolii a învăţat într-o fabrică unde a învăţat destule lucruri folositoare.

Bogdan Puşcaşu declară: „ Niciodată nu am spus nu !” Acest lucru dovedeşte o tărie de caracter şi o perseverenţă uriaşă.

Episodul al doilea a fost numit: Carieră. Numele acesta vine de la faptul că acesta a lucrat la o banca. Plecând de la un nivel de jos, ajungând prin muncă să să conducă chiar şi o unitate bancară.

Şi nu în cele din urmă, episodul al treilea, numit: Misiunea.

Acest nume vine de la actuala sa funcţie şi anume: Administraţia locală.

Toate aceste lucruri au fost prezentate extraordinar de bine şi chiar au atras atenţia publicului. La finalul discursului, prezentatorul l-a întrebat: Care este următoarea dvs. ambiţie ? În glumă, Bogdan Puşcaşu răspunde: „ Este secret ! „, toată sala izbucnind în râs. După ce publicul a încetat, a răspuns sincer şi ferm la întrebarea adresată: „Următoarea mea ambiţie este să ajut societatea civilă!”

Cel de-al patrulea speak-er a fost doamna Irina Petrea, cunoscută şi sub numele de SuperNanny.

Cea mai cunoscută SuperNanny din România, realizator TV, autoare a cărţii „Şi tu poţi fi SuperNanny”, cu o vastă experienţă în creşterea şi educarea copiilor.

Tema discursului acesteia a fost: Drifting or Diving. Această temă este una reprezentativă pentru Irina Petrea, deoarece pe aceasta se bazează toată cariera acesteia şi astfel a reuşit să facă publicul din sală să înţeleagă cum a făcut ea să ajungă în punctul în care este momentan. A prezentat şi de asemenea un tabel prin care ne-a lămurit ce înseamnă „a pluti” şi „a naviga”

A pluti                        A navivga

Vis                                Evaluez

Dorinţă                      Planific

Amânare                   Implementare

Neimplicare             Monitorizez

În finalul speech-ului, aceasta a încheiat cu următoarele vorbe: „ Puteţi pluti sau numai să navigaţi. Alegerea va aparţine !”

La întrebarea prezentatorului evenimentului, „Care este următorul dumneavoastră proiect ?”,  Irina Petrea a răspuns: Voi scoate o carte nouă care se adresează părinţilor şi sper să fie gata până în toamnă la târgul de carte.

La următoarea întrebare pusă de Dan Croitoru şi anume: Ce calitate au bărbaţii din Piatra Neamţ?,  aceasta a rămas puţin surprinsă de întrebare şi a râs puţin urmând răspunsul mult aşteptat. „Bărbaţii din Piatră Neamţ sunt drăguţi, ospitalieri şi sunt foarte aproape de casă” această ultima parte din răspuns făcând publicul să radă.

Şi nu în cele din urmă, din prima sesiune, al cincilea speak-er a fost domnul Andy Szekely.

Antreprenor, autor şi speaker profesionist cu o experienţă de peste 15 ani în educaţia oamenilor maturi. Ca vorbitor public şi trainer a lucrat cu peste 50 de companii în 5 ţări Europene, a publicat 4 cărţi, a produs 34 de CD-uri şi DVD-uri. Tema aleasă de acesta a fost: „Dilema expertului”.

Conform chestionarelor de opinie, ale CityNeamt, Andy Szekely a fost cotat ca fiind unul dintre cei mai buni speake-ri ai serii.  A reuşit să atragă atenţia şi să le mărească interesul multora din sală prin subiectul abordat.

De asemenea Andy Szekely a declarat următoarele, la întrebarea adresată de Dan Croitoru: „Cum se împacă orgoliul profesional cu dorinţa de a-i ajută pe ceilalţi?”

Andy: „Că să fii antreprenor trebuie să ştii exact ce să le oferi oamenilor”, încheind discursul următoarea frază care mi-a rămas în minte până şi în acest moment: „ Un gram de inspiraţie, face cât o tonă de motivaţie!”.

După aceşti cinci speak-eri, a urmat un Coffe Break de 20 de minute unde toată lumea prezentă la eveniment, a ieşit în holul principal unde îi aştepta un pahar de cafea, o gustare şi nişte sucuri, acestea fiind oferite de sponsorii oficiali ai TEDxPiatraNeamţ.

Imediat ce aceste minute s-au consumat, toată lumea şi-a ocupat din nou locurile din sală aşteptând începerea celei de a doua sesiune a serii.

În cea de a doua sesiune, primul speak-er a fost domnul Alexandru Paziuc.

Preşedinte al Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, cu o experienţă de peste 25 de ani în tratarea bolnavilor psihici, Dr. Paziuc a pus pe picioare unul dintre cele mai moderne spitale de psihiatrie din România la Câmpulung Moldovenesc.

Alexandru Paziuc a abordat un subiect nu foarte uşor şi anume, psihiatria. Pe lângă multitudinea de exemple, pe care ne-a dat-o, a rostit şi următoarele vorbe, care sunt foarte important în domeniul în care acesta lucrează: „ Nu este important să pui un diagnostic potrivit. Trebuie să ştii ce să faci cu omul din faţa ta”.

Spre sfârşitul discursului, Dan Croitoru l-a întrebat pe acesta: „ De ce mergeţi mai departe cu profesia dumneavoastră? ” „ Cred că din cauză că sunt un om ca toţi ceilalţi şi vreau să sprijin şi să îndeplinesc misiunea unică pe care fiecare dintre noi o are”.

La scurt timp, după ce aceste cuvinte au fost rostite, o tânăra domnişoară şi-a făcut apariţia pe scena Teatrului Tineretului, susţinând că vrea cu nerăbdare să spună ceva şi că are nevoie neapărat de un microfon.  Acesta a fost un moment, în care publicul nu ştia ce avea să se întâmple, când deodată, această domnişoară a început să interpreteze melodia „ It’s simply the best” urmată de „ One moment in time”. Toată sala a fost cuprinsă de o emoţie colosală, acest eveniment destinzând atmosfera, făcându-i pe pietreni să o aplaude timp de câteva minute după interpretarea acestor două melodii semnificative.

În final, am aflat şi numele acestei tinere. O cheamă Teodora Sava şi a câştigat ediţia specială de la Next Star. La finalul prestaţiei acesteia, Dan Croitoru i-a adresat următoarea întrebare: „ Ce vrei să te faci când o să fii mare ?” aceasta răspunzând scurt şi la obiect: „ Aş vrea să mă fac medic chirurg, dar şi cântăreaţă.”

După acest moment, a urmat cel de-al doilea speak-er şi anume, doamna Ana Hogaş.

Pentru ea aventura nu este o cursă contra cronometru. Călătoreşte pe două roţi şi vrea să facă înconjurul lumii, să ajungă în locuri cu nume greu de pronunţat şi să iscodească oamenii pe care îi întâlneşte în cale. De profesie arhitect, pasionată de fitness, snowboard, diving, înot, proaspătă posesoare de permis categoria A.

Tema pe care s-a bazat această a fost Into The World.

Discursul a fost unul foarte interesant, atrăgându-ţi atenţia asupra locurilor vizitate şi perseverenţei pe care Ana o deţine.

Un punct destul de sensibil atins de Ana Hogaş a fost cel în care era prezentată o mama care îşi ţinea fiul în braţe, de doar câteva luni. Întrebarea la care ea nu-şi găseşte răspunsul este cum de aceşti oameni, aflaţi în mijlocul pustiului, lipsiţi de resurse vitale, cum ar fi apă, reuşesc să trăiască şi să se bucure de fiecare clipă alături de cei dragi.

În finalul discursului, o întrebare destul de interesantă din partea prezentatorului, a fost următoarea: „Ce ne deosebeşte pe noi ca oameni şi ce ne aseamănă?” Ana Hogaş: „ Ne aseamănă faptul că cu toţii ne iubim familiile, ne place să împărţim tot ce avem, cu toţii suntem la fel de dornici să îi cunoaştem pe ceilalţi.”, încheind cu o vorbă spusă de cei aflaţi în Africa: „ My brother from another mother”.

Cel de-al treilea speak-er a sesiunii a doua, a fost doamna Anca Năstase.

Director executiv al Federaţiei VOLUM, cu experienţă în domeniul non-guvernamental, Anca este unul dintre promotorii Legii Voluntariatului. Voluntariatul înseamnă să faci mai mult decât pentru propria ta persoană, înseamnă să te implici în comunitate.

Discursul acesteia a început cu următoarea frază: „ Iubesc ceea ce fac şi mă simt binecuvântată pentru asta”.

După multă muncă depusă şi multă perseverenţă, Anca Năstase a reuşit să schimbe ceva. Pe lângă faptul că a umblat 8 luni de zile după un loc de muncă stabil, trecând pragul multor companii şi depunând în fiecare loc un CV care depăşeşte 3 pagini şi jumătate, aceasta a ajuns să dea un interviu la o multinaţională. Aici, a fost întrebată de cel care îi lua intrerviul, ce aşteptări are. Pentru puţin timp, această a rămas pe gânduri neştiind ce să-i spună, după care a urmat răspunsul: „Vreau să fiu creativă, să schimb lucrurile şi să fiu efervescentă”.

După acest moment a mai urmat o întrebare. „Ce vrei să faci cu viaţa ta ?”, această întrebare, blocând-o.

S-a dus acasă, şi-a scos o foaie de hârtie şi a început să înşire o sumedenie de idei pe aceasta, la urmă, rezultatul spunând astfel: „Eu vreau să ajut oameni”.

Nu la scurt timp, a descoperit asociaţia VOLUM, unde a învăţat că, „În viaţă nu există consecinţe. Totul se întâmplă cu un rost”.

În final a fost prezentat un lucru esenţial despre clasa politică din România care merită să fie ştiut. Aceştia nu beneficiază de experţi în anumite domenii şi iau deciziile în necunoştiinţă de cauză. Din aceast motiv suntem unde suntem.

Al patrulea speak-er nu a fost altul decât, domnul Dragoş Cristian Fânaru.

Un tânăr cu un vis. Vrea să schimbe România. Obiectivul sau este dezvoltarea personală a tinerilor din România, prin schimbarea atitudinii şi a contextului în care tinerii de astăzi cresc, învaţă şi se dezvoltă. Cum reuşeşte acest lucru?

Discursul acesta s-a bazat pe următoarea întrebare care este una foarte interesantă. „De ce eu?” – Întrebare pe care fiecare dintre noi ar trebui să ne-o punem la un moment dat, dar cel mai important lucru este să nu ne-o punem după consumarea unui fapt, ci înainte.

Spre exemplu: „De ce eu? De ce m-ar iubi pe mine ?”

Şi nu în cele din urmă, ultimul speak-er al serii a fost doamna Simona Maierean.

Căpitanul Simona Maierean, femeia care a scris istorie în aviaţia românească fiind prima şi singura care a zburat cu avionul supersonic MIG 21 Lancer. De mică a vrut cu orice preţ să zboare. Şi nu a lăsat pe nimeni şi nimic să stea în calea visului ei.

Discursul acesteia începe cu următoarea frază: „Cerul nu este limita. Noi suntem.” Bazându-se pe aceste cuvinte, discursul Simonei Maierean a fost unul pe măsură, deoarece ne-a atras tuturor atenţia. Într-adevăr, este prima care a zburat cu avionul supersonic MIG 21 Lancer, ceea ce este un lucru inedit.

Sunt foarte multe de spus despre ceea ce ne-a prezentat aceasta în cele 12 minute alocate, dar nu pot să nu prezint sfârşitul acestui moment care este unul destul de important din punctul meu de vedere.

Cum spuneam, spre sfârşitul discursului, Dan Croitoru, i-a adresat următoarea întrebare: „Având în vedere tehnica din ziua de astăzi, cât de mult mai contează relaţia om maşină?” Simona Mierean: „Dacă nu simţi că tu eşti de acolo, pentru avion, nu ar fi posibilă această relaţie. Tot timpul trebuie să fii cu un pas înaintea celorlalţi.”

În finalul evenimentului, după ce echipa C.R.E.E.D. România, care a organizat acest eveniment, şi-a făcut apariţia, a urmat Cocktali-ul dinaintea After Party-ului care a avut loc în Library( Hotel Central).

Toate acestea fiind menţionate, nu pot spune altceva decât că evenimentul a fost unul de succes şi acest lucru a putut fi posibil datorită voluntarilor care s-au implicat la maxim pentru ca totul să decurgă perfect şi ca toţi spectatorii să fie mulţumiţi.

Dacă v-a plăcut TEDxPiatraNeamţ, nu ezitaţi să le apreciaţi munca dându-le un Like pe pagina oficială de facebook: https://www.facebook.com/TEDxPiatraNeamt

CityNeamţ vă mulţumeşte de asemenea şi pentru timpul acordat completării chestionarelor de opinie şi pentru că aţi fost prezenţi la acest mare eveniment.

Rezultate chestionare de opinie:

chestionare

 

Lasă un răspuns