Filmul de Piatra 2015 – o experienţă intergalactică

0
480

 Zilele trecute a avut loc în Piatra Neamţ cea de-a opta ediţie a festivalului ,,Filmul de Piatra”, ediţie ce a strâns la un loc film, muzică şi voie bună, totul pentru o experienţă intergalactică. Festivalul s-a desfăşurat între 27 şi 30 august, iar pe parcursul acestor zile localnicii şi nu numai s-au bucurat de proiecţii de film, ateliere de creaţie, muzică şi multe alte surprize pe care le voi dezvălui pe parcursul acestui articol.

Festivalul a debutat joi la Ceainăria Teaz, unde Andrei Dăscălescu, creatorul festivalului, a ţinut o prezentare despre ce este ,,Filmul de Piatra” în faţa unui public de toate vârstele. După această prezentare festivalul a continuat pe platoul Curţii Domneşti cu o serie de ateliere de creaţie marca ,,Volunteer Power”, urmând ca mai apoi prima zi a festivalului să se încheie cu o proiecţie specială intitulată ,,Chuck Norris vs. Communism” la Curtea Domnească.

Vineri, festivalul a început din acelaşi loc, adică de la Ceainăria Teaz, unde a avut loc evenimentul ,,Guests meet Guests”, în cadrul căruia fiecare trecător se putea opri pentru a o asculta şi a o cunoaşte pe Irina Margareta Nistor, invitatul special al festivalului. Tot la Teaz s-a ţinut expoziţia foto: ,,Essential Street” de Vlad Eftemie. În tot acest timp la Curtea Domnească atmosfera cordială a fost întreţinută de voluntarii ,,Filmul de Piatra” prin activităţile pe care le-au întreprins în programul ,,Volunteer Power”. Iar, într-o altă locaţie a festivalului, adică Cinema Dacia au fost puse la dispoziţia publicului o serie de proiecţii şi Q&A-uri. Cea de-a doua zi a festivalului s-a încheiat pe paşi de disco în holul cinema-ului la o petrecere cu specific inedit, denumită de organizatori ,,silent party”, unde am avut ocazia să-i întâlnesc pe musafirii festivalului într-o atmosferă deloc obişnuită, în ideea că fiecare participant a purtat o pereche de căşti unde asculta un anumit gen de muzică.

Ziua a treia din cadrul festivalului a debutat într-o notă ludică la Cinema Dacia printr-o proiecţie specială destinată exclusiv copiilor.Acest moment a reprezentat una dintre cele mai emoţionante clipe din timpul festivalului, deoarece pentru unii dintre copii a fost prima experienţă cu un cinema autentic. La Ceainăria Teaz, unde ceaiul şi zâmbetele sunt în strânsă legătură a fost întâlnirea cu membrii juriului, în timp ce la cinema a avut loc prezentarea lui Hypno denumită ,,Meet the Masters”, iar pe tot parcursul zilei în acelaşi loc au fost prezentate juriului şi spectatorilor proiecţiile înscrise în festival. A treia zi s-a încheiat cu cel mai aşteptat eveniment al festivalului, adică petrecerea de la înălţime de pe Platoul Cozla: ,,Shorts day, Long night”. A fost cea mai lungă noapte a festivalului pe vârful muntelui unde au fost incluse într-un singur pachet: un apus, filme, concerte, dj şi un răsărit. Scurt metrajele de pe Cozla au fost oferite de cei de la ShortsUp, iar dintre cei care au întreţinut atmosfera se pot evindenţia cei de la Robin and the Backstabbers, Matze şi Kurtiss Kromm, dj abia sosit de la ,,Burn Residency”. Ca totul să fie perfect, cei de la Luno s-au ocupat de partea vizuală a festivalului, iar eforturile lor nu au fost în zadar, instalaţiile multimedia făcând deliciul publicului.

Ultima zi a festivalului a reprezentat momentul decernării premiilor la Cinema Dacia, ca mai apoi să aibă loc proiecţia unei pelicule unicat, de 35 mm şi oferirea unui proiector digital, nou-nouţ, de către sponsorul principal al festivalului, Farmacia Ardealul, pentru cinema. Pentru cei care nu au terminat de petrecut pe vârf de munte, ultima zi a fost un prilej de relaxare şi revigorare pe ritmuri clasice oferite de AdrianR la evenimentul organizat de festival intitulat ,,Kayak River Party” ce a ţinut până târziu în noapte.

Un plus faţă de ediţia trecută a fost transmisiunea în direct a festivalului în mediul online oferită pentru cei care nu au putut fi prezenţi anul acesta la cea de-a opta ediţie a ,,Filmului de Piatra’’, o ediţie intergalactică realizată în totalitate de voluntari.

Însă, festivalul nu se termină aici ci el continuă la Tăşuleasa Social, în Piatra Fântânele. Sâmbătă cei de la Tăşuleasa ne aşteaptă cu jocuri, vizite în Pădurea Pedagogică, filme, foc de tabără şi afterparty, toate cu intrare liberă, iar de duminică voluntarii festivalului vor participa la două drumeţii în M-ţii Călimani. Până la o nouă ediţie a ,,Filmului de Piatra”, noi vă propunem să ne urmăriţi pe site sau pe facebook pentru cele mai noi detalii despre festival şi nu numai.

VOLUNTEER POWER !!!

Sursa foto: www.facebook.com/filmuldepiatra

 

Lasă un răspuns