Porția de Cunoaștere: De la Previziune la Clarviziune

0
304

Pe 15 octombrie Portia de cunoastere are onoare de a-l avea ca invitat pe domnul prof. dr. ing. Florin Munteanu, membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania si Secretar Stiintific al sectiei de stiinte geonomice. Membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si Secretar Stiintific al sectiei de Ingineria Minelor, Petrolului si Geonomiei, Fondator si Sef al Catedrei UNESCO de Geodinamica din cadrul Academiei Romane, Institutul de Geodinamica, Profesor Asociat in cadrul Facultatii de Stiinte Aplicate a Universitatii “Politehnica”- Bucuresti, Lector la Colegiul National de Aparare din cadrul Academiei Militare din Bucuresti, Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO, principal promotor al paradigmei Complexitatii in Romania.

„Intr-o lume in care cantitatea de informatii vehiculate de massmedia, de internet creste exponential este din ce in ce mai greu sa intelegem cu-adevarat ce se intampla. Ne lovim in primul rand de insusi mecanismul ce asigura comunicarea: limbajul. Cuvinte noi se nasc continuu, iar cele vechi isi pierd din inteles… Cuvantul a devenit punte sau bariera intre o lume ce se transforma exponential si o lume interioara formata educational printr-un proces invechit. Rezultatul!? Avem comunicatii, dar nu mai avem Comunicare!
Se manifesta pe scara globala o insingurare din ce in ce mai evidenta si asta in pofida accesului aproape generalizat la carti, filme, muzica, imagini… si toate intr-o forma tehnica inimaginabila. Despre capcana cuvintelor vom incerca sa vorbim in aceasta intalnire.
Vom incerca sa deslusim intelesul unor cuvinte precum: viziune, previziune,clarviziune, anticipare, din perspectiva stiintei, dar si din cea a abordarii spirituale si a teologiei.
Vom rafina termeni specifici Stiintei Complexitatii precum: emergenta, autoorganizare, sisteme disipative, sisteme haotice, atractori, bifurcatii… in speranta ca vom putea intelege mai bine de ce este fundamentala antrenarea capacitatii de anticipare acum, in prag de nastere a Societatii Cunoasterii.
Vom discuta despre sensibilitatea si inteligenta materiei de-a lungul fascinantului proces de complexificare a substantei, pentru a da nastere unor structuri capabile sa devina “constiente” si sa acceada la Constiinta Universala, la Logos.
Vom incerca sa definim Omul si rolul Omului in cadrul ecosistemului Gaia – planeta vie, rol ce transpare din ce in ce mai clar, atat din viziunea oferita de ecosofie, cat si din cea a Sfintilor Parinti.
“Dumnezeu l-a introdus intre fapturi, ca cel din urma pe Om, care este peste toate, ca un laborator ce tine si leaga toate la un loc, ca o legatura naturala ce mijloceste prin partile sale intre extremitatile universului si aduce in sine la unitate cele despartite dupa fire printr-o mare distanta”. [Sfantul Maxim Marturisitorul] ,,Omul este veriga de legatura a intregii naturi si o esenta formata din toate sevele ei, de aceea cel ce se cunoaste pe sine cunoaste prin sine totul” [Pico della Mirandola] “Omul, vazut ca fiinta dotata cu constiinta este un Arhem ( nu poate fi redus pentru studiu si intelegerea naturii sale la un sistem). Printre proprietatile esentiale ale acestui arhem se defineste introdeschiderea, interactiune fenomenologica la nivelul ortoexistential, interactiune prin care Omul constient, aflat intr-o stare de armonie speciala (un echilibru intre ratiune, suflet si spirit) participa nemijlocit la stabilizarea “inelului lumii materiale”, adica la insasi stabilitatea Universului. Astfel, prin cunoastere si asumare, prin dezvoltare individuala si colectiva, Omul este cheia de bolta a stabilitatii cuantice a acestui Univers, realizandu-si prin aceasta menirea sa. Acest nivel de actiune prin non-actiune se poate atinge doar prin formarea Omului ca entitate de natura superioara (spirituala) si nu ca simplu pion pe o masa de sah a unui sistem social, indiferent de sorginte” [Florin Munteanu]

Va asteptam de la ora 19:30 in cafeneaua The Library Bar , pe 15 octombrie la un nou eveniment ce sustine evolutia si cresterea personala !

Investitia personala: 10 RON

Artwork: Fat Mouse Graphics Marian Mihailescu)

 

Lasă un răspuns