Seara liceenilor

1
780

După alte trei evenimente în care tinerii din Piatra Neamț au încercat să salveze mult iubitul cinema și să strige ’’Vrem să salvăm Dacia!’’, cel de-al patrulea își așteaptă publicul în weekendul următor, în zilele de 26-27 septembrie.

Asociația Sens Civic a hotărât să readucă în atenția cinefililor câteva titluri din topul celor mai vizionate filme românești ale anilor `80, în speranța că fiecare generație se va regăsi în cele patru lugmetraje.

Filmele ce vor rula pe perioada a două seri de proiecție vor fi „Liceenii”, „Liceenii Rock’n Roll”, „Extemporal la dirigenție” și „Declarație de dragoste”. Primele două vor apărea pe marele ecran sâmbătă, iar următoarele două duminică.

Seara de sâmbătă va debuta cu „Liceenii”, un film românesc din anul 1986, în regia lui Nicolae Corjos. Este povestea de dragoste a doi „boboci” (liceeni în primul an de studii) care se îndrăgostesc. Mihai (Ştefan Bănică Jr.) este un provincial ajuns la un liceu din Bucureşti, unde pasiunea sa pentru filosofie şi matematică va fi eclipsată de iubire, iar Dana (Oana Sârbu) este o împătimită a campionatelor de şah. Idila lor va fi plină de naturaleţe, dar va trece prin multe încercări. Alături de interpreţii tineri, alte roluri bine conduse aparţin actorilor Ion Caramitru şi Tamara Buciuceanu, care îi interpretează pe idealistul profesor de istorie, dirigintele clasei, numit de elevi „Socrate”, respectiv pe severa profesoară de matematică poreclită „Isoscel”.

Cel de-al doilea, „Liceenii Rock’n Roll”, este o continuare a filmului amintit anterior. Formația de muzică rock a liceenilor urmează să participe la un concurs, iar succesul acestora depinde de un cântec nou pe care membrii trupei ar trebui să-l compună. Plină de momente hazlii, comedia amintește prospețimea și farmecul interpreților de acum 30 de ani.

Pentru a doua seară, „Extemporal la dirigenție” îi are ca protagoniști pe aceiași actori amuzanți, care inaugurează un nou an școlar. Filmul relatează relația de dragoste a Ancăi, fiica profesorului de filozofie Socrate, cu Doru, un coleg de casă. Profesorul este îngrijorat, crezând că Anca și-ar putea neglija pregătirile școlare.

Ultimul, dar nu cel din urmă, se numește „Declarație de dragoste”și înfățișează iubirea și viața de licean în urmă cu câteva generații, de aceea poate fi considerat unul dintre primele „lovestory-uri” românești. Adrian Păduraru și Teodora Mareș sunt protagoniști, iar Ion Caramitru și Tamara Buciuceanu fac, din nou, două roluri de neuitat în ipostaza faimoșilor profesori Socrate, respectiv Isoscel.
Este primul film al unui adevărat fenomen sociologic al anilor ’80, care oferea tinerilor de atunci o alternativă la conformismul cinematografiei epocii.

Prețul biletului va fi de 12 lei zilnic, având intrarea permisă la ambele filme din ziua respectivă.Întreaga sumă va fi din nou donată pentru recondiționarea cinematografului, care vă așteaptă cu drag în orice săptămână.

Programul filmelor de la cinematograful nostru și prețul biletelor le găsiți pe: http://www.cinemagia.ro/program-cinema/dacia-piatra-neamt/

Vă așteptăm la film!

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns